Омега 3 в развитието на детето

Теория на хранителното програмиране и 1000 дни
Развитието на здравето на детето започва със зачеването, въпреки че така нареченият предконцептуален период също играе роля поради здравето на родителите или генетични фактори. През последните години беше популяризирана концепцията за хранително програмиране (известна още като метаболитно програмиране), според която телесното тегло, хранителният статус и диетата на майката по време на бременност влияят върху развитието на плода и теглото при раждане на детето. Първите 1000 дни, обхващащи живота на плода и първите години от живота, се считат за критично важен период за развитието на детето. Наличието на макро- и микроелементи през този период е фактор за оптимален растеж и развитие. Важна част от диетата на майката, а по-късно и на детето, са омега-3 мастните киселини.
Ролята на омега-3 мастните киселини в живота на плода
Нашето тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, така че трябва да ги набавяме чрез диетата. Тези киселини участват в развитието на централната нервна система на плода, включително образуването на неврони и синапси. Една от тях, докозахексаенова киселина (DHA), се натрупва в мозъка, особено през третия триместър на бременността и първата година след раждането. Подозира се, че неврокогнитивното развитие на детето вероятно зависи от съдържанието на омега-3 мастни киселини в диетата на майката. Научните доклади показват, че консумацията на риба и морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини по време на бременност, е положително свързана с когнитивното, речево и комуникативно развитие при малки деца. DHA киселината също е включена във външните мембрани на пръчиците и конусите на ретината, което е важно за ясното и нормално зрение на детето. Анализът на почти 20 000 раждания подчертава важността на приема на омега-3 мастни киселини за здравето на плода. Бременните жени, които са консумирали омега-3 мастни киселини, са имали по-ниска честота на преждевременно раждане и също така се наблюдава - намален риск от вероятност от перинатална смърт, неонатална хоспитализация и бебета с ниско тегло при раждане. Консумацията на риба от кърмещи майки се свързва с по-добро зрително развитие при бебета, родени на термин.
Ролята на омега-3 мастните киселини в ранна детска възраст
Всеки метод на хранене на кърмаче позволява на детето да се доставят омега-3 мастни киселини. Както кърмата съдържа омега-3 мастни киселини, така и наличните обогатени заместители на млякото могат да съдържат тези важни компоненти за правилното развитие от първите дни на живота. DHA киселината има благоприятен ефект върху чувствителността на ретината и зрителната острота на бебето. В допълнение, наблюденията показват, че неврологичното развитие и когнитивните способности също се подобряват чрез ранно осигуряване на омега-3 мастни киселини чрез кърмата или обогатените с DHA храни. Включване на приема на омега-3 мастни киселини на етапа на разширяване на диетата, напр. под формата на приложение на риба, може да играе превантивна роля при развитието на алергии при детето. Проучванията показват, че EPA и DHA киселините имат защитен ефект срещу развитието на всякакви алергии през първите години от живота. Осигуряването на достатъчно омега-3 в ранна детска възраст е важно за развитието на очите и мозъка, когнитивната функция, придобиването на информация, ученето, формирането на поведението и дори плодовитостта в по-късните години. Рандомизирани проучвания показват, че добавянето на DHA киселини на недоносени бебета може да подобри тяхната интелигентност, да ускори обработката на визуална информация и да насърчи по-добро внимание. Дори бебетата, родени на термин, могат да имат по-добри когнитивни способности, когато получават DHA киселини в първите месеци след раждането.
Омега-3 мастни киселини в развитието на детето
След кърмаческа възраст омега-3 мастните киселини са също толкова важни, колкото и през първите месеци от живота. Докато детето научава за света около себе си, то се развива с динамични темпове, така че осигуряването на всичко, от което се нуждае в диетата, насърчава здравето и оптималното развитие.
Омега-3 мастни киселини и развитие и настроение на детския мозък
По време на бременността и първите години от живота мозъкът се развива много бързо. Омега-3 полиненаситените мастни киселини допринасят за нормалното функциониране на мозъка, а недостигът им в храната може да доведе до промени в настроението и появата на депресивни разстройства при децата. DHA мастните киселини са част от фосфолипидната структура на невронната клетъчна мембрана и техният прием влияе върху правилното свързване на невротрансмитерите и сигнализирането в мозъка. Беше отбелязано, че ниските концентрации на омега-3 в тялото могат да бъдат свързани с по-ниски нива на серотонин и допамин, които участват в поддържането на добро настроение и психично здраве. Друг потенциален механизъм, който прави омега-3 мастните киселини толкова полезни за мозъка на децата, е тяхното участие в регулирането на възпалението в мозъка. Мета-анализ показа, че приемът на омега-3 мастни киселини подобрява ученето, паметта, поддържа благосъстоянието и когнитивната функция, както и притока на кръв в мозъка.
Омега-3 мастни киселини за сърдечно здраве, нормално телесно тегло и нива на кръвната захар
Омега-3 мастните киселини EPA и DHA могат да намалят риска от сърдечно-съдови инциденти чрез редица механизми, включително, наред с други, понижаване на нивата на триглицеридите в кръвта или повлияване на поддържането на нормална коагулация на кръвта. В допълнение, те подобряват усвояването на глюкозата и имат благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност, което е важно за поддържане на нормални концентрации на глюкоза и инсулин в кръвта и намаляване на риска от бъдещ диабет. При наблюдения върху диетата на деца със затлъстяване е отбелязано недостатъчно присъствие на омега-3 мастни киселини в диетата. Подозира се, че редовната консумация на риба, богата на тези киселини, може да бъде елемент в предотвратяването на появата на наднормено телесно тегло и затлъстяване при децата.
Омега-3 мастни киселини и когнитивна функция, ADHD и аутизъм
Когнитивната функция е много широк термин и включва, наред с други неща, набор от много умения, които детето придобива от раждането си. То също така включва способността да се използват сетивата (зрение, слух), да се обработва информация, да се концентрира върху задача и по време на процеси на учене или памет. Тези функции се развиват бързо от първите дни на живота. В предучилищна възраст детето се запознава с формите на предметите и цветовете, след това идват научаването на букви, цифри, писане, четене и по този начин значително активиране на процесите на запаметяване и обработка на информация. И накрая, интензивността на ученето се увеличава с възрастта, така че има голяма нужда мозъкът и зрението да функционират ефективно. За да се погрижим за когнитивните функции на детето, трябва да осигурим адекватен прием на омега-3 мастни киселини. За да разберете защо омега-3 мастните киселини са толкова важни за развитието на когнитивните функции на детето, струва си да разберете какво представлява пластичността на мозъка. Накратко, това е способността на мозъка да се развива, оформя и самовъзстановява, което осигурява защита срещу външни фактори. Това позволява на мозъка да се адаптира към променящите се условия, позволявайки му да учи и обработва информация, наред с други неща. Ефектите от недостиг на хранителни вещества, които са от съществено значение за развитието на детския мозък, и недохранване, възникващи по време на периоди на бърз растеж, могат да доведат до забавено детско развитие, включително когнитивно развитие. Проучвания от развиващите се страни показват, че недохранването и неадекватният прием на омега-3 мастни киселини са свързани с когнитивни, поведенчески проблеми и дългосрочни последици като дефицит на вниманието, по-високи нива на агресивно поведение и глобални когнитивни дефицити. Всичко това показва, че хранителният статус на детето и приемът на омега-3 мастни киселини е изключително важен за правилното му развитие и опознаване на света.
Ниският прием на омега-3 мастни киселини също може да повлияе на поведението. Беше отбелязано, че намалените концентрации на омега-3 мастни киселини в еритроцитите в ранна детска възраст са свързани с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Следователно редовният прием на омега-3 мастни киселини от детето може да бъде важен за подпомагане на развитието на поведенчески и саморегулаторни процеси и изпълнителни функции на детето. Подозира се, че контролът на импулсите на детето, работната памет и конструктивното решаване на проблеми също могат да зависят от наличието на храни, богати на EPA и DHA киселини в чинията. Изследователите предполагат, че по-добрата саморегулация е свързана с по-добра ангажираност в ученето, докато по-лошата саморегулация е свързана с проблеми в училище. Дългосрочните ефекти от правилното саморегулиране в ранна детска възраст оказват положително влияние върху здравето му в зряла възраст. В проучване, включващо 54 деца, диагностицирани с аутизъм, добавките с омега-3 мастни киселини са довели до подобрения в стереотипното поведение и социалната комуникация. Недостатъчният прием на омега-3 мастни киселини също може да повлияе негативно на чревната микрофлора и оста черво-мозък, което се смята за фактор, който може да увеличи риска от аутизъм. Трябва да се отбележи обаче, че няма препоръка за добавяне на омега-3 мастни киселини от деца с аутизъм, въпреки че темата представлява интерес за много изследователи и изисква допълнително наблюдение. Като цяло, приемът на EPA и DHA киселини участва в поддържането на нормалните когнитивни функции на детето и следователно е важен, наред с други неща, за ориентацията в пространството, ученето и усвояването на знания и обработката на информация, които формират детското мисли, интелект и поведение.
Омега-3 мастни киселини и имунитет на детето
Освен че намалява риска от алергии при детето, приемът на омега-3 мастни киселини засяга още няколко важни функции, свързани с имунитета. Тези ценни компоненти участват предимно в регулирането на имунната система и повлияват възпаленията в организма. Имунната система в първите години от живота е незряла и всеки контакт с вирус или бактерия е своеобразна имунна тренировка. Поради това детето хваща много инфекции и това е естествен процес, който засяга имунитета в по-късните години. Ако искаме да подпомогнем формирането на имунитет у детето си, трябва да внимаваме в диетата му да не липсват протеини, пребиотици, микроелементи и по-точно омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини модулират както вродения, така и придобития имунитет. DHA киселината може да инхибира възпалителния отговор чрез медиатори и заедно с EPA киселината да участва в намаляването на възпалението. На практика това означава, че омега-3 мастните киселини оказват влияние например върху правилните процеси на оздравяване, когато вашето дете претърпи нараняване или одраскване по време на ежедневна игра и върху придобиването на имунитет, когато претърпи инфекция през студения сезон. Отбелязано е също, че консумацията на тези ценни съставки има положителен ефект върху риска от едно от автоимунните заболявания при децата. Мащабни обсервационни клинични проучвания показват ясни ползи при предотвратяването и лечението на развитието на диабет тип 1 чрез консумацията на EPA и DHA киселини от кърмачета и деца.
Колко омега-3 мастни киселини трябва да приема едно дете?
Кърменето на бебето осигурява 100% от необходимите омега-3 мастни киселини в диетата му. В случай на използване на модифицирано мляко е възможен и препоръчителният прием; ако обаче приемът на DHA киселина е недостатъчен - тогава се препоръчват допълнителни източници на тази ценна киселина. Деца до 3-годишна възраст трябва да приемат 150-200 mg DHA на ден, докато напр. под формата на консумация на мазна риба 1-2 пъти седмично, деца над 3 години трябва да консумират 1-2 порции (1 порция = мин. 130 g) мазна риба на седмица или мин. 250 mg омега-3 киселини EPA и DHA на ден, напр. под формата на хранителна добавка, когато препоръката за консумация на риба не е спазена.
https://healthychoice.bg/bg/catalog/17/Omega-3-i-Antioksidanti